Partida

 Aqui sentada a janela, no café, escrevendo, olho par fora e a chuva caí. Do nada o tempo virou, o céu escureceu, tornando-se cinza e as águas vieram abaixo. Neste momento penso que é o momento certo para escrever sobre minha saída de Moçambique. 
Já é passado algum tempo desde a última vez que estive aqui com vocês.

Iniciei o blog Amai Pasi no início de minha aventura na cidade da Beira. Agora seis anos depois é chegado o momento da despedida. 

Durante este período muitas águas rolaram e algumas experiências dividi aqui com vocês.

Eu aproveitei muito estes anos, viajei pelo país e países vizinhos. Tive a honra e o prazer em ter esta oportunidade, e por isto sou grata.

Apesar das dificuldades encontradas tive chances para autorreflexão, desafiando minhas qualidades negativas e tentando crescer como ser humano.

Conheci algumas pessoas que passaram em minha vida por um prazo curto e outras pessoas com quem uma amizade de base solida foi construída. Gratidão por isso.

No início de 2023 comecei a me questionar se meu ciclo vivendo em Moçambique não terminou. Eu comecei a me sentir sem muito propósito de vida. Uma intranquilidade começou a tomar posse de meus pensamentos e emoções. A inquietação foi tão grande que eu decidi, no início do ano, a viajar para arejar a mente, respirar profundo, dar espaço para que eu sentisse o que realmente quero, o que não quero, o que preciso e buscar o que me faz bem. 

Eu gostaria ainda de dizer o porquê me pareceu o momento certo para finalizar meu período em Moçambique, justamente devido ao tempo. O oposto em termos climáticos me veio a mente devido a mudança drástica que estava ocorrendo. 

Vou sentir falta daquele clima úmido e quente, e até mesmo ao extremo calor verão, quase insuportável; as pessoas literalmente reduzem a velocidade em tudo. 

Aqui, nesta época do ano, para mim é bem difícil, eu sinto minha vontade de atividade física reduzir, mas é por falta de animo, o clima me é deprimente. 
O dia clareia super tarde e a noite cai super cedo, isso sem contar os dias com céu cinza e chuvoso.
Neste exato momento me encontro de volta a Holanda. 

Eu não estou reclamando, simplesmente relatando as diferenças entre o clima europeu e o clima tropical e subtropical.

O conteúdo de Amai Pasi vai sofrer algumas modificações, mas Amai Pasi continuara vivo. 
Amai Pasi significa Nossa Mãe Terra; ela continuara me sustentando e alimentando onde quer que eu vá, portanto continuem ligados.

Vertrek

Op dit moment, ben ik terug in Nederland.
Terwijl ik in het café zit te schrijven, kijk ik naar buiten en de regen valt. Uit het niets, de lucht werd donker, grijs en het water stroomde naar beneden. Op dit moment denk ik dat dit het juiste moment is om te schrijven over mijn vertrek uit Mozambique.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier voor het laatst was.
Ik begon de Amai Pasi-blog aan het begin van mijn verblijf in de stad Beira. Nu zes jaar later is het tijd om afscheid te nemen.

In deze periode is er veel gebeurt en heb ik hier enkele ervaringen met jullie gedeeld.

Ik heb erg genoten van deze jaren, waarbij ik door het land en de omringende landen reisde. Ik heb de eer en het genoegen gehad om deze kans te krijgen en daarvoor ben ik dankbaar.

Ondanks de moeilijkheden die ik hier tegenkwam, kreeg ik kansen voor zelfreflectie, waarbij ik mijn negatieve eigenschappen uitdaagde en probeerde te groeien als mens.

Ik ontmoette een aantal mensen die voor een korte periode in mijn leven kwamen en anderen waarmee ik een dieperliggende vriendschap opgebouwd heb. Dankbaarheid daarvoor.

Begin 2023 begon ik me af te vragen of mijn cyclus in Mozambique ten einde was. Ik begon het gevoel te krijgen dat ik niet echt een doel in het leven had, ik voel stagnatie. Een onbehagen gevoel begon bezit van mij gedachten en emoties te nemen. De onrust was zo groot dat ik in het begin dit jaar besloot te reizen om mijn hoofd leeg te maken, diep te ademen, mezelf de ruimte te geven om te voelen wat ik echt wil, wat ik niet wil, wat ik nodig heb en te zoeken naar wat is goed voor mij.

Ook wil ik nog graag vertellen waarom dit moment het juist moment leek om te schrijven over mijn periode in Mozambique en mijn vertrek. Het tegenovergestelde op het gebied van het klimaat kwam in me op vanwege de drastische verandering die zich voordeed.

Ik zal dat vochtige en warme klimaat missen, en zelfs de extreme hit in de zomer, bijna ondraaglijk; mensen vertragen alles, letterlijk alles; men slentert over straat en dat als je ze überhaupt op straat ziet. 

Hier in Nederland, in deze tijd van het jaar, is het erg moeilijk voor mij. Ik voel mijn verlangen naar fysieke activiteit afnemen, maar het komt door een gebrek aan enthousiasme, de sfeer is voor mij deprimerend.

De dag wordt heel laat lichter en de nacht valt heel vroeg, om nog maar te zwijgen van de dagen met grijze en regenachtige luchten, zoals vanmiddag.

Ik klaag niet, ik rapporteer alleen de verschillen tussen het Europese klimaat en het tropische en subtropische klimaat.
De inhoud van Amai Pasi zal enkele veranderingen ondergaan, maar Amai Pasi zal voortleven.

Amai Pasi betekent Onze Moeder Aarde en ze zal me blijven steunen en voeden waar ik ook ga, dus blijf verbonden.

Gepubliceerd door Dilma de Faria

Ik ben Dilma de Faria, vrouw, moeder, echtgenote en een wereldburger. Sinds 1993 in Nederland. Sinds maart 2018 leven wij, mijn man Peter en ik, in Beira Mozambique. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit alles mag ervaren en beleven. Het leven in Beira bruist maar is ook een tandje langzamer dan we in het westen gewend zijn. Ik word hier wel als een blanke gezien maar word ook snel omarmd omdat ik Braziliaanse ben en hun taal spreek. Dit blog is geboren om mijn verhalen en ervaringen met u te delen. Het leven hier gezien door mijn ogen en vanuit mijn perspectieven. Ik hoop mensen te kunnen prikkelen en tot denken aan te zetten, want Afrika is niet alleen arme mensen die honger lijden. Het is veel meer. De korte verhalen gaan over het dagelijkse leven, over weekeindjes weg, ervaringen vanuit vrijwilligerswerk en andere situaties. Leuk en grappig maar ook moeilijk en triest , want zo is het leven. Amai Pasi betekent Moeder Aarde. Ik heb deze naam gekozen omdat ik me thuis voel in Afrika, Mozambique. Moeder Aarde heeft me hier ontvangen in haar schoot en liefde geschonken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *